fbpx

LJUST TRÄGOLV

 

Ett ljust trägolv är en tidlös inredningstrend.  Det får rum att se större och ljusare ut. Den passar även små ytor. Dessutom skapar den känsla av ljushet i inredningen vilket utgör en fin bakgrund för exponering av möbler och prylar. Ljusa golv matchar bra följande inredningar: skandinaviska, provensalska, industriella, engelska och franska. Ett ljust golv är också en bra grund för skapande av moderna och funktionella inredningar. Tack vare sin universella estetik fungerar det även i offentliga byggnader och renoverade hus.

ljust trägolv

ETT LJUST TRÄGOLV I MÅNGA VERSIONER

Måste ett ljust golv vara tråkigt? Såklart inte. Barlinek erbjuder ljusa brädor i många versioner. Det är värt att uppmärksamma deras varierade nyanser. Bland dessa kan man hitta både ljusa blekta golv och färgade brädor i olika nyanser av ädla lövträdarter. Deras ytor diversifieras av årsringar och olika antal kvistar. Brädorna kan vara 1- eller 3-staviga. Ljusa 3-stavs brädor påminner i viss mån om parkett.   

 

ljust golv

VILKA DÖRRAR PASSAR TILL ETT LJUST GOLV?

Många är osäkra på inredningar med ljusa golv. Vilka dörrar passar den subtila färgen av brädorna? Frågan är inte omotiverad. Som tur är det ljusa golvet universellt och ser bra ut både med mörka och ljusa dörrar. Det är värt att uppmärksamma att dörrens färg bör inte endast anpassas till golvets. Det är viktigt att dörrens färg samspelar med både väggarnas och möblernas färg. Dörrens färg bör också anpassas till inredningens klimat, t.ex. ett ljust trägolv i ett vardagsrum i engelsk stil passar bäst med vita golvlister och vita dörrar medan en ljus ekparkett i ett kök i landsstilen passar bäst med dörrar av blekt eller obehandlat trä.

trägolv ljust

VILKA MÖBLER PASSAR TILL ETT LJUST GOLV?

Ett ljust golv i vardagsrummet är universellt och möjliggör ändring av inredningens klimat.  Det räcker att måla om väggarna och byta ut möbler för att ändra inredningen av rummet. Interiörer med ljust golv och mörka möbler är väldigt imponerande. Apparaterna exponeras på bakgrunden av brädorna i ljusa färger och drar till sig blickar. Ett ljust ekgolv är också ett bra sätt för att optiskt förminska storleken av tunga möbler. Om vi väljer ett stort vitt bord eller en stor ljus soffa kommer möblerna att se lättare och mindre ut (ljusa väggar kommer dessutom att maskera möblernas storlek).

ljust golv

VILKA FÄRGER AV VÄGGAR TILL LJUSA GOLV?

Allting beror på effekten vi vill uppnå när vi väljer ett ljust golv. Färgerna och tapeter i vit eller andra delikata pastellfärger kommer att optiskt förstora interiören och skapa harmoni i den. Den naturliga färgen av väggar tillsammans med ljusa laminat- eller parkettgolv skapar ett mysigt och lugnt rum där man kan koppla av.  Det är dock inte slut på subtila inredningar med vitt golv. Ett energiskt och uppiggande klimat i rummet kan skapas genom att kombinera en vitlaserad parkett med väggar i en kall nyans, t.ex. vitkalkad blå färg. Gula, delikata färger kombinerade med ljust golv av naturligt trä skapar en ljus och mysig inredning.

ljust trägolv

Kombinationerna av golvets delikata färg och mörka väggar ser också väldigt imponerande ut. Kombination av ett naturligt trä med bruna väggar ser intressant ut och fungerar bra i rymliga rum. Tack vare det ljusa golvet ser rummet med mörka väggar fortfarande mysigt och rymligt ut. Det ljusa trägolvet ser också intressant ut kombinerat med olika nyanser av lila, grå och blå.  En sådan kombination hjälper att skapa en stilig inredning med bestämd karaktär.