fbpx

HISTORIK

Träindustrin utvecklades redan på 1800-talet i Barlinek. Vid slutet av andra världskriget fanns det ett sågverk i staden i anslutning till ett snickeri och ett företag för möbelproduktion.

Det fanns också flera andra sågverk i drift. Efter kriget kombinerades de till ett företag – Träföretag tillhörande statligt ägd skog i Barlinek. I det första produktionsskedet bearbetade sågverken timmer från barr- och lövträd. Den dagliga sågvolymen låg runt 100 m3. Vid den här tiden tillverkade snickeriet möbler för institutioner och skolor, snöstängsel samt kompasser för mätning av mark.

Från 1947 utökades produktionen och expanderade till att innefatta stolar, fönstersnickeri och sorterade träartiklar.

Fram till1950 bestämdes hela produktionen av byggnadsindustrins behov. Senare tillverkades rena trästolar såväl som stoppade stolar, barnstolar, hopfällbara stolar och vilstolar men också spännen för underkläder.

historia-foto-2

Från den 1 januari 1959 kallade sig företaget Barlineckie Zakłady Przemysłu Drzewnego i Barlinek (Barlineks träindustrianläggning), underordnad dåvarande Förenade sågverk och träprodukter i Warszawa, senare det Regionala träindustriföretaget i Szczecin.

Under 1975 ombildades anläggningen till Barlineckie Przedsiębiorstwo Przemysłu Drzewnego (Barlineks träindustriföretag).

historia-foto-3

Den 1 juni 1999 beslutade provinsguvernören i Västpommern att omedelbart privatisera Barlineckie Przedsiębiorstwo Przemysłu Drzewnego och använda företaget som en väg till ett ökat aktiekapital i aktiebolaget Barlinek S.A.

Betydande rekapitalisering av företaget och konsekvent implementering av policy för expansion och modernisering ledde till en signifikant ökning av såväl produktion som försäljningsvärde med flera hundra procent.

historia-foto-4