fbpx

PARKETT PÅ VÄGGEN INNEBÄR ATT:

Man skapar en lugn, mysig och varm inredning. Den blir ett dekorativt föremål och ytterligare ett sätt att visa träets naturliga skönhet.  Man får flera valmöjligheter tack vare olika träslag, ytbehandlingar och mått.  Inredningen domineras av naturmaterial, först och främst av trä. Å ena sidan letar man efter nya tillämpningar för trä och å andra sidan utnyttjar man traditionella lösningar som har funnits i århundraden i olika delar av världen.

 


MONTERING AV PARKETT PÅ VÄGGEN

Anvisning för montering av Barlinek parkett på väggen

STEG 1

Kontrollera att väggen är jämn med ett vattenpass. Avvikelse får inte överstiga 2 mm per varje 2 meter.


STEG 2

Märka platser där du ska montera konstruktionsläkter av trä med minimal snittstorlek på 18 mm x 50 mm. Den första läkten monteras minst 10 cm från ut- eller ingående hörn.

 


STEG 3

Avstånd mellan nästa läkt får inte överstiga 50 cm.


STEG 4

Montera läkt med expansionsskruvar och observera att skruvhuvuden inte sticker ut.


STEG 5

Läkter ska skapa en jämn yta. Kontrollera det med vattenpass på minst 3 läkter. Jämna ut konstruktionen med t.ex. plywood om det behövs.

 

 


STEG 6

Kontrollera att väggen med läkterna jämn med ett vattenpass. Avvikelse får inte överstiga 2 mm per varje 2 meter.

 


STEG 7

Innan du börjar montera parkettgolvet låt det stå i fabriksförpackning i rummet i ca. 48 timmar. Barlinek parkett tillverkas av naturträ och präglas av unikt trämönster. Därför rekommenderar vi att du ställer ihop brädorna med tanke på deras färgnyans innan du påbörjar montering.


STEG 8

Applicera trä- eller monteringslim på läktkonstruktionen (till nivå lika med en brädas höjd). Ställ den första brädan (med avklippt fjäder) på golvet, tryck lite tills den limmas och montera klämmor ovanifrån.


STEG 9

Placera en monteringsklämma i den föregående brädans not och skruva fast på varje bjälke med träskruv.


STEG 10

Nästkommande brädor sammanfogar vi med varandra med hjälp av clicksystemet på långsidan. Varje bräda fäster man mot läktkonstruktionen med klämmorna (se bild 09).

 


STEG 11

Vid utgående hörn klipp av brädorna kanter med 45 grader. Applicera monteringslim där kanterna står.


STEG 12

Applicera monteringslim på sådant avklippt hörn på brädornas kanter.

 


STEG 13

Limma in där sedan t.ex. ett plattjärn av aluminium som blir en dekorativ detalj men samtidigt säkrar avklippta brädans skarpa kanter. Som alternativ använd även vinkeljärn av aluminium eller trä.


KSTEG 14

Slutresultat. Här finns det många olika möjligheter att spela med inredningsdetaljer t.ex. hyllor eller hängare.

 

 


MONTERING AV PARKETT PÅ VÄGGEN – YTTERLIGARE INFORMATION

Det rekommenderas att använda Barlinek parkett med 5Gc fogsystem för montering på väggar. Brädor med 5Gc behöver inte slås ihop på kortsidan, vilket underlättar montering på väggen. Sammanfogning mellan två brädor i innerhörn kan slutbehandlas med ett akrylfyllmedel i matchande färg. Anslutningen mellan parkett och vägg samt mellan parkett och tak kan maskeras med hjälp av socklar. Vi kan göra en kvartstav för att dölja möjliga springor genom att såga av 14 mm av den övre delen av sockeln. I fall man vill hänga en teve eller skåp på en väggbeklädnad av parkett ska monteringsankarna fästas i murad vägg.  Lätta föremål kan fästas direkt i träbeklädnaden – med hjälp av lämpliga monteringsankare.

Temperatur- och fuktförhållanden ska vara samma oberoende om man monterar parkett på golvet eller på väggen, dvs. relativ luftfuktighet ska vara mellan 45% och 60%, och temperatur mellan +18°C och +24°C. Till skötsel och vård av brädorna rekommenderar vi de medel som finns i Barlinek erbjudande och som är avsedda för specifika golvytbehandlingar. Inom Barlinek offert hittar man också monteringsclips i metall som möjliggör snabb, säker och enkel montering av Barlinek parkett (14 mm och/eller 15 mm) på väggen.